top of page

Apartments

Villa Miekka

Vuosi

2022

Sijainti

Vantaa

Pinta-ala

320 m²

Valokuvat

Ville Vappula

Suunnittelijat

Meri Murto
Iida Siponmaa
Heini Kilmer

CLT-pientalo Vantaalle

Villa Miekka sijaitsee lounaaseen loivarinteisesti suuntautuvalla, noin 1600 m²:n puutarhatontilla. Nelihenkiselle perheelle kodiksi suunniteltu kokonaisuus koostuu päärakennuksesta ja siihen katoksella nivoutuvasta viherkattoisesta autotallirakennuksesta. Rakennusten laajuus on yhteensä noin 320 m².

Lähtökohtina suunnitelmalle olivat massiivipuurakenne sekä asiakkaan toivomien tilojen koostaminen toimivaksi, lapsiperheelle sopivaksi kokonaisuudeksi. Suuri tontti mahdollisti rakennuksen toteuttamisen pääosin yksitasoisena, mikä oli myös asiakkaalle tärkeää. Rakennuksessa on paikkoja niin arkisille kohtaamisille kuin rauhoittumisellekin. Eri toimintojen tilat nivoutuvat yhteen, mutta jokainen tila muodostaa myös selkeän oman alueensa. Tämä tilojen soljuva jatkumo on luotu porrastamalla massaa ja avaamalla näkymiä tilojen läpi.

Päärakennuksen muodostavat kaksi tontin pohjois- ja eteläreunoilla olevaa harjakattoista pitkulaa, jotka kurottuvat pisimmälle pihalle. Pohjoisen puoleinen pitkula on makuuhuonesiipi, johon liittyy myös yläpuolinen askartelu- ja oleskelutiloja sisältävä seisomakorkuinen ullakkotila. Etelän puoleisessa pitkulassa on saunaosasto terasseineen ja porealtaineen, työhuone sekä monitoimitila, jota voidaan käyttää esimerkiksi elokuvien katseluun. Pitkuloita yhdistää matalampi keskiosa, johon johtaa rakennuksen juhlava sisäänkäynti. Keskiosan ”kohtaamisalueella” sijaitsevat myös suuri olohuone ja keittiö ruokailutiloineen. Kaikista lounaan piha-alueelle rajautuvista tiloista on pääsy terassille, jossa erikoisuutena on -ruokailutilaa edustavalla katetulla osuudella- paikalla muurattu leivinuuni.

Päärakennuksen runkomateriaali totetutettiin ristiinliimatusta massiivipuusta eli CLT:stä. Ulkopuoli verhottiin kuultomaalatulla kuusipaneelilla. Sisäpuolella puu jätettiin suurelta osin näkyviin, mutta sävytettiin kuultavan vaaleaksi. Kiintokalusteissa, väliovissa, monitoimitilan lasiliukuovessa ja ruokailutilan ja oleskelutilan akustisessa rimakatossa käytettiin tammea ja tammen sävyjä. Makuuhuonesiiven sisäkatot toteutettiin monikerrospuulevystä, eli rema-levystä, joka käsiteltiin seinien sävyyn. Oleskelutilan takka ja terassin leivinuuni rapattiin vaaleaksi.

Rakennus muodostaa ympäristöönsä pienimittakaavaisen ja sympaattisen kokonaisuuden ja solahtaa osaksi melko tiivistä pientaloaluetta, antaen ympäristölle kuitenkin myös piristävää ja raikasta ilmettä.

bottom of page