top of page

Apartments

3

Talo Spaak

Vuosi

2016

Sijainti

Helsinki

Pinta-ala

450 m²

Valokuvat

Ville Vappula

Suunnittelijat

Pauli Siponen
Atte Aaltonen
Niilo Ikonen

Asunnot

3

Ollikaisen
hirsirakenne

Kumppanit

Uuden ja vanhan sovittamista helsingin Vanhassa kaupungissa

1700-luvun Forsbyn kantatilan maille Helsingin Vanhaankaupunkiin valmistui tammikuussa 2017 ekologinen massiivipuurakenteinen rivitalo. Avarruksen suunnittelemassa kokonaisuudessa modernin linjakas mutta perinteitä kunnioittava uudisrakentaminen kohtaa historiallisen ympäristön.
Uuden rivitalon ohella tontilla sijaitsee yksi Helsingin vanhimmista hirsirakennuksista, noin 1730 valmistunut Forsbyn renkitupa, eli Konstaapeli Spaakin talo, joka kunnostettiin pieteetillä uusien asuntojen yhteistiloiksi.

Vanha ja uusi rakennus muodostavat muinaismuistolailla suojellun puiston keskelle luontevan parin. Lähistöllä sijaitsee muun muassa Helsingin perustamiskivi sekä Helsingin ensimmäisen kirkon rauniot 1550-luvulta.

Hirsirivitalo painovoimaisella ilmanvaihdolla.

Molemmat rakennukset ovat punamullattuja, harjakattoisia puutaloja. Uudisrakennuksessa on käytetty lisäksi keltamullattuja elementtejä ja moderneja muotoja sekä isompia lasipintoja. Uudisrakennuksen rungossa on käytetty hirsiä ja clt-puuelementtejä. Perinteitä ja yksinkertaisen toimivia ratkaisuja on käytetty myös talotekniikassa; molemmissa taloissa on uudisrakennuksille harvinainen painovoimainen ilmanvaihto.

Uudisrakennuksessa on kolme noin sataneliöistä ja puolitoistakerroksista kolmen makuuhuoneen perheasuntoa. Alakerrassa eteisestä aukeaa valoisa, korkea olohuone avokeittiöllä sekä pesutila ja makuuhuone. Ylhäällä on kaksi viistokattoista makuuhuonetta ja pesuhuone.

Asuintilat kietoutuvat tiilirakenteisen lämpöä varaavan keskusmuurin ympärille, mikä kätkee sisälleen painovoimaisen ilmanvaihdon ja tulisijan hormit. Avokeittiön ja olohuoneen nivelkohtaan sijoittuu varaava tulisija luomaan tunnelmaa ja lämpöä. Yläkerran makuutiloihin valoa ja avaruutta tuovat pariovelliset ranskalaiset parvekkeet. Olohuoneista avautuu liukuovien välityksellä kulku pihaterasseille.

Sisätilojen tunnelma muodostuu voimakkaista materiaaleista; Clt-levyjen ja hirsien puupinnat tuovat tilaan lämpöä, hiottu betonilattia tyylikkyyttä ja tiilimuuraukset rouheutta.

bottom of page