top of page

Apartments

3

Paasitien Kolmoset

Vuosi

2019

Sijainti

Helsinki

Pinta-ala

370 m²

Valokuvat

Ville Vappula

Suunnittelijat

Niilo Ikonen
Atte Aaltonen

Asunnot

3

Timberbros
Lahden Puurakentajat

Kumppanit

Kolmen asunnon CLT-rivitalo Helsingin Tammisalossa.

Paasitien Kolmoset on kolmen asunnon massiivirivitalo Itä-Helsingin Tammisalossa. Tammisalon rivitalo on Helsingin ensimmäinen eristeetön massiivipuulevyrakennus. Tammisalo on vanha, enimmäkseen 1950-luvun jälkeen rakennetuista pientaloista ja rivitaloista koostuva kaupunginosa. Historia kantautuu kuitenkin pidemmälle, sillä alue kuului 1800-luvulla ympäröiviin kartanoalueisiin. Saarta ympäröivät meri ja pienet metsäalueet. Luonto onkin läsnä kaikkialla, kun monien kotien pihoilla kasvaa saarelle tunnusomaisia vanhoja mäntyjä.

Kaupungin kasvaessa ja sen tarvitessa lisää asuintilaa asukkailleen, väljästi rakennettujen kaupunginosien tontteja halutaan tehostaa, mikä mahdollisti pienelle tontille kolmen asunnon rakentamisen kahden sijaan. Jyrkällä tontilla lähtökohta oli sulauttaa talot rinteeseen ja ympäröivään rakeisuuteen, josta tuli idea porrastaa rakennus asunnoittain pienemmän rakennusmassan illuusion luomiseksi. Asunnot sijaitsevat rauhallisen kadun varrella takapihan suuntautuessa pohjoiseen ja kadun puolen etelään. Ikkunoiden maltillinen sijoittelu eteläjulkisivulla luo yksityisen vaikutelman, pohjoispuolen avautuessa takapihalle suurine ikkunoineen.

Seinät pelkkää puuta

Harjakatoilla, CLT-massiivirungolla ja lehtikuusiverhouksella pyrittiin luonnolliseen ja alueen rakennuskannalle tyypillisen muotokielen mukailuun. CLT:tä (cross laminated timber) käytettiin runkomateriaalina seinissä, välipohjissa sekä parvekkeissa ja katoksissa. Paljas massiivielementtipinta on näkyvissä asuntojen sisäpuolella, sillä seinissä ei ole puun lisäksi muita eristeitä tai rakennekerroksia, mikä tekee rakenteesta terveellisen ja kestävän. Kaikki ikkuna- ja oviaukotukset työstettiin elementtitehtaalla, mikä mahdollisti nopean asennuksen työmaalla. Suurien ikkunoiden upotus runkoon luo saumattoman vaikutelman sisätilan ja pihan välillä. Rinnetontti vaati paljon kaivuu- ja maansiirtotöitä, jotta tontille saatiin rakennettua vaaditut autopaikat kolmelle kodille. Lisäksi näin ensimmäisen kerroksen tiloista saatiin asuintilakelpoisia. Kolmosten lämmitysjärjestelmänä on ympäristöystävällinen ja taloudellinen maalämpöpumppu

bottom of page