top of page

Apartments

406

Noli Otaniemi

Vuosi

2024

Sijainti

Espoo

Pinta-ala

12 350 m²

Valokuvat

Marc Goodwin

Suunnittelijat

Niilo Ikonen
Anne Landsdorff
Severi Hellstén
Erno Laakso
Saara Savolainen

Huoneet

406

Noli Studios
PEAB Oy
Studio Joanna Laajisto

Kumppanit

Otaniemen uusi maamerkki

Helmikuussa 2024 avattu Noli Otaniemi sijaitsee voimakkaasti kasvavassa ja kehittyvässä Espoon Otaniemessä. 15-kerroksinen ja 406 studion laajuinen hotelli on valmistumishetkellään toistaiseksi suurin Noli Studios -kohde. Noli-konseptin mukaisesti hotelli on suunniteltu yhteisölliseksi sekä lyhyt- että pitkäaikaisen majoittumisen mahdollistavaksi ympäristöksi, mikä palvelee erinomaisesti yliopistokampuksen ja läheisten yritysalueiden tutkijoiden, asiantuntijoiden ja kansainvälisten osaajien tarpeita. Rakennuksen sijainti Raide-Jokerin pysäkin vieressä ja vain puolen kilometrin päässä Aalto-yliopiston metroasemalta on liikenteellisesti erinomainen.

Sijainti Tapiolan ja Otaniemen pohjoisessa taitekohdassa vaati näyttävää ja omaleimaista maamerkkiä. Julkisivujen vaaleat ja tiilenpunaiset sävyt kytkevät rakennuksen kaupunginosien olemassa olevaan rakennuskantaan. Rakennus kohoaa ylpeästi alueelle ominaiselta punatiiliseltä jalustalta. Hotellin kulmikas muotoilu vinoine kattoineen on helposti tunnistettavissa kaukomaisemassa. Rakennusmassa on jaettu kahteen, toisiinsa nähden vinosti sijoittuvaan siipeen, jotka antavat rakennukselle modernin ja dynaamisen ulkonäön. Porrastukset rakennuksen päädyissä keventävät rakennuksen massaa ja korostavat sen pystylinjoja.

Rakennuksen julkisivuja elävöittävät tiilenpunaiset siipisäleet, jotka tekevät rakennuksesta vaihtelevan näköisen eri katselukulmista ja erilaisissa valaistusolosuhteissa. Siipisäleiden asettelussa on hyödynnetty algoritmista suunnittelua siten, että ne harvenevat ylöspäin mennessä luoden tornin yläosaan vaaleamman ja keveämmän vaikutelman. Samalla ne suojaavat ikkunoita suoralta auringonvalolta ja häikäisyltä, mikä vähentää tilojen jäähdytyksen tarvetta. Säleiden näennäisen sattumanvarainen, mutta matemaattisesti määräytyvä sijoittelu osaltaan heijastaa kampusalueen tieteellistä luonnetta.

Kodinomaista asumista

Hotellin sisätiloissa on panostettu kodinomaisiin huoneisiin ja monipuolisiin ja viihtyisiin yhteiskäyttötiloihin. Sisustussuunnittelijana hankkeessa on toiminut Studio Joanna Laajisto. Kaikki huoneet ovat keittiöllisiä ja joko osittain tai kokonaan kalustettuja ja niistä aukeavat komeat näkymät lähiympäristöön ja merelle. Yhteistilat sisältävät esimerkiksi yhteiskeittiön, oleskelu- ja työtiloja, saunaosaston ja kuntosalin. Hotellin tiloissa toimii kahvila, ja samalla tontilla sijaitsee lisäksi päivittäistavarakauppa.

Ympäristöystävällisyys on ollut hankkeen suunnittelun keskeinen lähtökohta. Lintujensuojelualueen vieressä sijaitsevan rakennuksen suunnittelussa vältettiin suuria yhtenäisiä lasipintoja, jotta estettäisiin lintujen törmääminen rakennukseen. Rakennuksen lämmityksessä ja sähköntuotannossa hyödynnetään maalämpöä ja aurinkopaneeleita sekä päivittäistavarakaupan lauhdelämpöä. Rakennukselle on myönnetty LEED Platinum -sertifikaatti.

bottom of page