top of page

Apartments

226

Noli Katajanokka II

Vuosi

2023

Sijainti

Helsinki

Pinta-ala

9100 m²

Valokuvat

Marc Goodwin

Suunnittelijat

Pauli Siponen
Virpi Väisänen
Noona Lappalainen
Anna Kokkonen
Atte Aaltonen
Iida Siponmaa

Huoneet

226

Noli Studios
Studio Joanna Laajisto

Kumppanit

Entisen Osuustukkukaupan varaston muutos hotelliksi.

Helsingissä osoitteessa Kanavakatu 3AB:ssa sijaitseva arkkitehti Georg Jägerroosin suunnittelema rakennuksen käyttötarkoitus muuttui syksyllä 2023, kun rakennus muuttui hotelliksi. Klassista suuntausta ilmentävä rakennus toimi Osuustukkukaupan (OTK) varastona 1980-luvulle asti, jonka jälkeen se muutettiin toimistokäyttöön. Toimistokäytössä viimeisimpänä rakennuksessa toimi Suomen Ulkoministeriö, ja vuonna 2021 Senaatti-kiinteistöt möi rakennuksen Noli Studios -konseptin kehittäneelle kiinteistökehitysyhtiö NREP:ille. Uusi hotelli toimii jatkumona naapurissa sijaitsevalle, entiseen Keskon pääkonttoriin rakennetulle Noli Studiosille. Arkkitehtonisesti hotelliksi muuttamisessa oli kolme selkeää tavoitetta: aktivoida katutasoa ja luoda talon katolle vierailijoille avoin merinäköalallinen kattokerros, sekä suurentaa matalia ikkuna-aukkoja.

Monenlaisten käyttötarkoitusten talo.

Kanavakatu 3AB on historiansa aikana kokenut monia muutoksia ja erilaisia käyttötarkoituksia. Kuusikerroksista rakennusta reunusti junaraiteet, joita pitkin vilkkaasta satamasta kuljetettiin aikoinaan hyvinkin eksoottisia tuotteita varastoitavaksi, kuten banaaneita talossa sijainneeseen banaanikypsyttämöön. Vuonna 1939 rakennusta korotettiin kahdella kerroksella vastaamaan kasvanutta tilantarvetta, mutta lisäkerrokset purettiin jo 1980-luvulla rakennuksen muuttuessa toimistokäyttöön. Samassa yhteydessä taloa myös lyhennettiin. Punatiilisten satama- ja makasiinirakennusten ympäröimänä vaalea ja muurimainen rakennus on eräänlainen outolintu. Rakennuksen kivijalka on katutason yläpuolella, ja ikkuna-aukot olivat alun perin matalia ja nauhamaisia.

Avarrukselle tärkeää uuden ja vanhan sovittamisessa oli vaalia ja nostaa esiin rakennuksen historia-arvoja. Julkisivun matalat 85 senttimetriä korkeat ikkunat tuli suurentaa hotellikäyttöön sopivammaksi, mutta samanaikaisesti julkisivun horisontaalisuutta haluttiin vaalia. Ikkunat kasvatettiin ranskalaisiksi parvekkeiksi ja laajennusosien eteen tuli julkisivurappauksen sävyiset lattapinnakaiteet, joten Julkisivu hahmottuu yhä umpinaisena vinoista suunnista ja kaukomaisemassa. Rakennuksen ullakkokerros rakennettiin muutoksessa kauttaaltaan uudelleen, ja nyt koko kattoa ympäröi kattoterassi. Ullakko-osan puinen julkisivu kaarevine katoksineen luo uuden kerrostuman lähes satavuotiaan talon tarinaan. Ullakkokerroksessa sijaitsee nyt sekä hotellihuoneita, että hotellin yhteistiloja. Katutasossa suurin muutos on tuulahdus rakennuksen satamahistoriasta, kun julkisivua reunustamaan on tuotu käytöstä poistetut junan tavaravaunut raiteineen. Junanvaunut toimivat tästedes hotellivieraiden ja kaupunkilaisten uutena terassina.

bottom of page