top of page

Apartments

88

Kalliolanrinne 4

Vuosi

2020

Sijainti

Helsinki

Pinta-ala

5800 m²

Valokuvat

Ville Vappula

Suunnittelijat

Severi Hellstén
Pauli Siponen

Asunnot

88

Sotakorvauslaitoksen muutos asuinkäyttöön.

1947 valmistunut vitivalkoinen funkistyylinen kuusikerroksinen pienteollisuuden kiinteistö Kalliolanrinteen ja Kirstinkadun kulmassa korjattiin ja muutettiin asuinkäyttöön. Rakennus on alun perin suunniteltu asuinrakennukseksi, mutta rakentaminen keskeytyi toisen maailmansodan alkaessa ja suunnitelmasta ennätti valmistua vain kellari. Porrashuoneiden perustusten paikat ja muodot voi edelleen nähdä kellarissa. Sodan loputtua rakentaminen saatettiin loppuun, mutta asuntojen sijaan tontille valmistui avaria työsaleja mm. vaate- ja elektroniikkateollisuuden sekä kirjapainon tarpeisiin. Alkuperäisissä vuonna 1938 arkkitehti D. Dahlbergin tekemissä asuinkerrostalon piirustuksissa kiinteistöön oli suunniteltu kunnianhimoiset 103 asuntoa. Asunnot olivat pääosin hyvin pieniä yksiöitä vailla peseytymismahdollisuutta.

Aitoa loft-tunnelmaa

Keskeisenä teemana suunnittelussa oli rakennuksen alkuperäisen hengen säilyttäminen ja korostaminen sekä hyvän asuntosuunnittelun mukaiset tilaratkaisut nykyaikaisin menetelmin ja uudisrakentamista vastaavalla laatutasolla. Teolliseen tunnelmaan kuuluu kanavointien rehellisyys, eli kaikki rakenteet, putket ja johdot jätettiin näkyviin.

Tehdyssä remontissa kiinteistö palautettiin alkuperäiseen suunniteltuun ja kaavan mukaiseen käyttötarkoitukseensa. Rakennuksen runkorakenne ja suoraviivainen muoto mahdollistivat vapaat muutostyöt. Suunnitelmamme käsittää 89 asuntoa ryhmiteltynä sisänurkkaisen pääportaan ja keskikäytävän molemmille puolille.

bottom of page