top of page

Apartments

1

House Bear

Vuosi

2019

Sijainti

Espoo

Pinta-ala

Valokuvat

Ville Vappula

Suunnittelijat

Atte Aaltonen
Pauli Siponen

Asunnot

1

Tapiolalaisen vuonna 1961 rakennetun pientalon remontti.

Muun muassa Kotitalousoppilaitoksesta (Elma ja Erik Lindroos, 1956) ja Postitalosta (Erik Lindroos, Jorma Järvi, Kaarlo Borg, 1938) tunnettu arkkitehtipariskunta Elma ja Erik Lindroos suunnittelivat Talo Otsolan funktionalistista rakennuksista ja modernistisista huviloistaan tunnettuun Tapiolan puutarhakaupunkiin meren rannalle 1961.

Rakennus on useiden aikalaistensa tapiolalaisten pientalojen tapaan suojeltu asemakaavassa. Talo oli lähes 1960-luvun asussaan vuoteen 2017 asti, kun uudet omistajat päättivät pelastaa talon ja tehdä siihen kauan odotetun remontin. Vuonna 2017 ulkoseinissä oli lahoa ja homekasvustoa, sekä sisätilojen lattiapinnoissa asbestia. Talon kunto oli niin huono, että melkein kaikki lattiasta kattoon tuli uusia, säilyttäen kuitenkin samalla suojeltu ulkoarkkitehtuuri.

1900-luvun puolivälin tyylin jäljillä.

Tavoite oli tehdä rakentamisaikakaudelleen uskollinen moderni koti. Sisäpuolella koko pohjapiirustus suunniteltiin uudestaan toimivammaksi. Ensimmäinen kerros oli alunperin lähinnä pimeitä kellaritiloja. Ikkunoita suurentamalla ja maanpintaa laskemalla kellariin saatiin valoisa toinen olohuone ja spa-tilat merinäköalalla. Toisessa kerroksessa huoneet järjesteltiin uudelleen, siten että makuuhuoneet ryhmittyvät kadun puoleiseen osaan olohuoneen ja avokeittiön muodostaessa pihan puolelle avaran yhtenäisen tilan.

Talon kaikki pinnat uusittiin, ja materiaalivalinnoissa hyödynnettiin alkuperäistä pintamateriaalipalettia, kuten linoleum-lattiassa ja seinäpaneloinnissa. Lattiassa ja kaikissa kiintokalusteissa käytettiin tammea skandinaavisen minimalistisen ilmeen tavoittamiseksi. Voimakkaita värejä ja mustaa käytettiin luomaan kontrastia 1960-luvun modernismin hengessä. Monet kiintokalusteista valmisti paikallinen puuseppä. Olohuoneen takka on talon ainoa säilytetty fragmentti alkuperäisestä.

Talon ulkopuolisilta osin remontti tehtiin rakennussuojelu huomioiden korjaten ja ehostaen. Vanhat ikkunat ja ovet uusittiin ja korvattiin tammisilla käsintehdyillä. Sisäänkäyntiin lisättiin pergola sekä takapihalle rakennettiin uudet terassit. Ylös- ja alasvalaisevilla julkisivuvaloilla ulkovalaistuksesta aikaansaatiin harmoninen ja sopivan hillitty.

bottom of page