top of page

Apartments

29

Helsingin Muurarimestari

Vuosi

2024

Sijainti

Helsinki

Pinta-ala

Valokuvat

Tuomas Uusheimo

Suunnittelijat

Pauli Siponen
Niilo Ikonen
Noona Lappalainen
Atte Aaltonen
Erno Laakso
Iida Siponmaa

Asunnot

29

Kestävät Kodit Oy
Helsingin kaupunki

Kumppanit

Massiivitiilirakenteinen kerrostalo painovoimaisella ilmanvaihdolla.

As Oy Helsingin Muurarimestari on hanke, jossa pääsuunnittelija Avarrus Arkkitehdit on tutkinut vanhojen luotettavien rakennustekniikoiden uutta soveltamista. Kestävien teknisten ratkaisuiden lisäksi kohteessa on
painotettu laadukasta ja tyylikästä asuntosuunnittelua, joka näkyy pohjaratkaisujen toimivuutena talon jokaisessa 29 asunnossa.

Esikuvat Töölöstä

Teknisenä esikuvana hankkeelle ovat Helsingissä Töölön kaupunginosassa olevat 1920-luvun kerrostalot, jotka tilastollisesti kuluttavat vähäisesti energiaa. Massiivitiilirakenne ja painovoimainen ilmanvaihto otettiin suunnittelun lähtökohdiksi, ja ne ovat muovanneet rakennuksen arkkitehtuuria kattomuodosta, huonejaosta ja julkisivun aukotuksesta lähtien. Tavoitteena on soveltaa hyväksi havaittuja perinteisiä ratkaisuja nykyrakentamiseen ja nykyarkkitehtuuriin. Tuulettuva ullakko parantaa ilmanvaihtohormien toimintaa. Asuntopohjat on suunniteltu vähintään kahteen suuntaan avautuviksi ilmanvaihdon tehostamisen ja asumisviihtyisyyden vuoksi. Tuloilmaventtiilit jätetään ylpeästi näkyville julkisivuun. Juhlavan paksut ulkoseinät aukotetaan selkeillä ja suurilla ikkunoilla. Rakennusta kiertää kolmelta sivulta parvekevyöhyke, jolla sekä pienennetään lämpökuormaa että tuodaan asuntoihin nykyaikaista asumismukavuutta. Hengittävät rakenteet ja muovittomat sisämateriaalit ovat luonteva valinta tässä kohteessa.

bottom of page