TUTKIMUSLAITOKSEN
KONVERSIO
ASUNNOIKSI
 
CASE JOKINIEMI, PAVILJONKI 2

Vantaalaiseen jugendtaloon

palautetaan painovoimainen ilmanvaihto.

Näkymä tutkimuslaitoksen paviljonkeihin.

Vantaan Jokiniemessä käynnistyi vuonna 2018 tikkurilalaisen harvinaisuuden, jugendtalon, kunnostus asunnoiksi. Suunnittelimme entiseen maanviljelystaloudelliseen koelaitokseen kuusi rakennuksen alkuperäistä tunnelmaa henkivää asuntoa. Laadukkaat yhteistilat ja vehreä ympäristö tarjoavat komeat puitteet rauhalliselle, yhteisölliselle asumiselle.

Paviljonki 2 joulukuussa 2019.

Paviljonki 2 on rakennustaiteellinen jugendhelmi Jokiniemessä. Arkkitehti Henrik Reinhold Helinin suunnittelema Paviljonki 2 valmistui osaksi Suomen maanviljelystaloudellista koelaitosta vuonna 1909. Rakennus ehti palvella kasvinjalostustiloina, työhuoneina sekä arkistona kunnes se poistettiin valtiollisesta käytöstä vuonna 2012. Rakennuksen kyljessä sijaitsi pitkä valurautarakenteinen, koristeellinen kasvihuone, joka harmiksemme purettiin 70-luvulla rakennuksen muutostöiden yhteydessä.

Muutostöissä asunnoiksi olemme halunneet välttää turhaa tekniikkaa. Paviljonkiin on palautettu painovoimainen ilmanvaihto.  Painovoimaisen ilmanvaihdon etuna on terveellinen, vähän huoltoa vaativa ja käyttäjäystävällinen ilmanvaihto. Lisäksi näin voidaan säilyttää suojellut ikkunat ja korkeat alakatottomat yhtenäiset sisäkatot alkuperäisine holkkalistoineen. Kesäaikaan asuntojen ylilämpenemistä hillitään markiisella, jotka palautetaan rakennuksen kolmelle julkisivulle. Rakennuksen lämmitysmuoto on kaukolämpö.

Asunnoissa on puunsepäntyönä valmistetut keittiöt.

Materiaalien laatuun on panostettu pyrkien pitkään käyttöikään ja talotekniikan helppoon uusimiseen. Rakennuksessa on säästetty ja toistettu alkuperäisiä pieniä koristeaiheita sekä listoja. Paviljongin julkisivuun palautetaan alkuperäinen vaalea väri.

 

Paviljongin pihapiiriin rakennetaan asukkaille kasvihuoneet, jonka lisäksi asukkaiden käytössä on pieni puutarhapalsta. Pihatasossa sijaitsevassa kellarikerroksessa on klubitiloin varustettu yhteissauna, joka avautuu suoraan puutarhaan.

Kylpyhuoneiden sisustus 

Kirjoittanut: Aura Pajamo, Avarrus Arkkitehdit

10.1.2020

Arkistokuva: 

Mikko Bonsdorff, Kati Winterhalter, Arkkitehtitoimisto Okulus, Vantaan Jokiniemi, entinen Ånäsin Suomen maanviljelys-taloudellinen koelaitos. Vanhimman rakennuskannan rakennushistoriaselvitys, Senaatti-kiinteistöt, Helsinki 2014.

Muut kuvat: 

Studio Tomi Heikkinen

Avarrus Arkkitehdit Oy / Architects LTD | Punavuorenkatu 1, FI-00120 HELSINKI 

Office tel. 050 305 6435 | mail@avarrus.fi | Y-tunnus 2172875-4

Verkkolaskutus Maventa Oy | OVT-tunnus 003721728754

Ideastructura Office

2018, Hämeenlinna