RYHMÄRAKENNUTTAMINEN
CASE OLARIN TOIVO

Asunto Oy Espoon Olarin Toivo on ryhmärakennuttamiskohde, jonka rakennuttivat kolme nuorta perhettä. Toivon tavoitteina oli olla yhteisöllinen, ekologinen ja ainutlaatuinen. Rakennuttajaryhmän co-design-hengessä tekemät yhteiset päätökset näkyvät rakennuksen kaikissa ominaisuuksissa.

Näkymä sisäpihalta

Rakennuksessa on neljä keskenään hyvin erilaista asuntoa, yhteinen puusauna oleskelutiloineen sekä varasto. Rakennus rajaa L:n muotoisena lämpimän lounaaseen avautuvan yhteiskäyttöisen sisäpihan, jolla on grilli- ja leikkipaikat sekä autokatoksen päälle nouseva pulkkamäki. Toivo on sovitettu rinteeseen niin, että asuntojen 1. kerroksen sisäänkäynnit ovat ylärinteestä ja kellaritason sisäänkäynnit yhteispihalta.

 

Sisäpihan puolen julkisivut ovat lämpimän keltaisen sävyistä kuusipaneelia ja pohjoisen ja idän puolen julkisivut ovat puhtaaksi muurattua harmaata tiiltä, jonka päälle peltikate osin taittuu. Tässä rakennuksessa Avarruksen suunnittelijat ovat päässeet kokeilemaan lukuisia erityisiä detaljeja ja tilaratkaisuja, joita ei ole ennen sovellettu, mutta jotka saattavat silloin tällöin näkyä uusissa kohteissa.

Asemapiirros

Olarin Toivo tuottaa itse lämpöenergiaa maalämpöpumpulla ja tulisijoilla sekä sähköenergiaa aurinkopaneeleilla, jotka on yhtenä Suomen ensimmäisenä taloyhtiönä kytketty asuntojen sähköverkkoihin yhtiön takamittarointijärjestelmän avulla.

Pohjapiirrokset, 1.–3. kerros

Kirjoittanut: Niilo Ikonen, 24.06.2019

Avarrus Arkkitehdit Oy / Architects LTD | Punavuorenkatu 1, FI-00120 HELSINKI 

Office tel. 050 305 6435 | mail@avarrus.fi | Y-tunnus 2172875-4

Verkkolaskutus Maventa Oy | OVT-tunnus 003721728754